Päivän polttavat jutut Freelancer elämästä kolmannella sektorilla

Asiat joista puhun voi rinnastaa mihin tahansa kolmannen sektorin toimintaan. Taidesektorilla tämä on vain vankempaa toiminnan arkea kuin muualla ja sen seuraukset ovat myös nähtävissä hyvin jo nyt. Tulevaisuudessa, yhdessä niistä ja sen skenaariossa kolmannen sektorin toiminnan voi ajatella olevan arkea kaikkialla yhteiskunnan sisällä laajassa mitassa.

Tämä teksti ei ole vielä lupaamiani esseitä aiheesta..mutta päivän mietteitä kyllä asian tiimoilta. Toivon kommentteja rakentavassa hengessä. Haluan tästä lisää näkemyksiä mikäli joku haluaa käydä keskustelua, ehkäpä jopa dialogia.

Päivän mietteitä 1.4.2019

Taiteilijat ei ole yksi yhtenäinen ryhmä, vaikka taide yhdistääkin ja sitä voi yhdessä puolustaa.

Koska jaetaan niukkuuden resursseja taiteen sisällä kaikki joutuvat luopumaan jostain jo nyt. Yleensä se on ihan vain elanto ja usein se on itse taide ja sen tekeminen pitkäjänteisenä vuosia kestävänä itsestä tulevana prosessina, joka kumpuaa ”itsen” sisältä reflektoiden maailmaa tai sitten luovutaan taiteen autonomiasta ja sen tarkkailevasta luonteesta, jotta voitaisiin ”miellyttää” systeemiä, jossa eletään.

Osa taiteilijoista tiedostaa tämän täysin. Osa ei ollenkaan ja osa jotain siltä väliltä. Osa ajattelee, että täytyy oppia luovimaan ja käyttämään hyväksi tätä systeemiä. Että valtaa kannattaa tavoitella. Osa ajattelee, että nimenomaan nämä asiat tuhoavat taidetta. Moni ajattelee jotain tästä välistä. Kaikki yrittävät selvitä. Kuka mitenkin.

Tämä kuvio synnyttää ihan helposti sisällötöntä taidetta ennen pitkään tai jopa heti. Se on hinta tästä systeemistä ja aiheuttaa sen lisäksi sitä, että ihmisiä ja taiteilijoita, ajatellaan vain hyötyresursseina myös taiteen sisäisissä rakenteissa. Se taistelee syvästi taiteen henkeä vastaan. Aiheuttaa ”meetoon” kaltaisia käytäntöjä, jotka koskevat kaikkia alalle valikoituja.

Kukaan asiaa ymmärtävä ei uskalla tai halua asettua sen vallan EDUSTAJANA tai saatikka asettaa harvainvallan EDUSTAJIA tai heidän näkemyksiään kriittisen tarkastelun kohteeksi? Harvat vallassa olijat ovat osa systeemiä ja vaikutus mahdollisuudet ovat siihen suuremmat kuin perus taiteilija- freelancereillä. Monet tätä valtaa pitävät eivät itse asiassa edes edusta niitä, jotka tekevät taiteellista työtä jatkuvasti ja pitkäjänteisesti annetuissa freelancer – taiteilija- raameissa. Asiantuntijuus, silloin kun puhutaan freelancerin elämää kuormittavista tekijöistä tai niihin vaikuttamisesta saatikka helpottamisesta ja niiden objektiivisesta arvioinnista asettuu tässä suhteessa heti kysymyksen alle.

Harvat vallassa olijat tekevät kuitenkin päätöksiään kolmannella sektorilla omien näkemystensä ja tietojensa pohjalta ilman hyvin toimivaa raamitusta tai yhteistä hyvää tavoittelevaa valvontaa tai ohjausjärjestelmää. Harvat vallassa olijat myös taistelevat, joskus hyvinkin epäterveillä tavoilla, vallastaan. Taiteellista työtä tekevät freelancer -taiteilijat sijoittuvat valitettavasti ja todella usein hyötyresursseiksi tässä systeemissä. Se tekee asiasta vielä mutkikkaamman. Monimutkainen kuvio.

Pelko (joka on todellinen) omasta asemasta on suuri sektorin sisällä. Pelko kuitenkin tuhoaa luovuutta ja/ tai miellyttämisen halu vie voiton tiedostamatta ja joskus tietoisesti. On siis luonnollisesti helpompi sulkea silmät ja toivoa parasta ja luottaa systeemiin sekä tarrata kiinni siihen mitä on ja jonka jo tuntee.

Mä kovasti epäilen, että tie on nyt kuljettu jo loppuun.

Sitä on väännetty asiana positiiviseksi, jos millä keinoilla niin kauan, kun muistan.

Minut se on saanut sitoutumaan yhä syvemmin omaan tekemiseen. En ole ainoa onneksi. Ajattelen että taiteen ytimessä on itse taiteen tekeminen ei sen ympyrät.

Toiset luovuttavat ja toiset lähtevät mukaan hyväksyen sen hinnan osa tiedostaen osa ei niin tietoisena. Siksi taiteen joutuu valitsemaan aina vain tiukemmin, kun aikaa kuluu.

 

Tämän yllä kuvailemani perusajatuksen voi yhdistää myös kaikkialle missä käytetään valtaa joissain raameissa. Luonnollisesti ne asiat mistä mikäkin johtuu tai mitä siitä seuraa vaihtelevat vallankonteksteissa ja panokset ja tuotto ovat myös eriä eri raameissa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *