TAIDEBUNKKERI / ENNI VEKKELIN

Enni Vekkelin ”Maria”

 

Taidebunkkerissa 5 -18.2018

Siitolankatu 2

55100 Imatra

ma-pe 10-16.00

 

”Maria”

 

Enni Vekkelinin video/Animaatio teos ”Maria” on esillä Taidebunkkerissa 5 -18.2.2018.

Kokonaisuus koostuu kolmesta toisiinsa rinnastuvasta animaatiovideoista, jotka ovat visuaalisesti tasapainossa.

Vekkelinin teos tuo väistämättä mieleen vanhan lasten animaatiosarjan ”Taikuri Savinen”.

Tämä yhtymäkohta kyseiseen vanhaan lasten klassikkoon syntyy väistämättä teoksen visuaalisten kerronnallisten seikkojen kautta; väpättävä kuva, jossa savesta tehty veistos kasvaa ja häviää, häviää ja kasvaa uudelleen.

Mielenkiintoista tässä on se, että animoitu teos vaikuttaisi olevan klassisen kuvanveiston elävän mallin oppitunnilta, jossa fokus on kohdistunut ihmisen muotokuvaan temaattisesti veiston perinteistä keinovarastoa hyödyntäen.  Taiteeseen ja sen tekemiseen on aina liittynyt lapsenmielisyys ja kuvittelu, ajattelun valloilleen pääseminen ilman estojakin, joihin me ihmiset monesti kaadummekin elämän melskeessä. On hienoa, että se tuntuu nousevan tämän teoksen keskiöön ajatuksena.

Klassisen ja hyvin perinteikkään henkilön muotokuvan ei odottaisi olevan kyseisessä kontekstissa, varsinkin kun se on rinnastettu myös musta- valko- harmaaseen visuaaliseen maailmaan kaiken tuon ”Taikuri Savinen”- estetiikan lisäksi.  On oivallista, että juuri tästä perinteestä ponnistaa näin villisti jotain ihan muuta kuin perinteikästä. Tässä teoksessa ei turhaa pidätellä vaan se antaakin palaa erilaisilla mieleen juontuvilla asioilla.

Teoksen nimi ”Maria” voi ajatella viittaavan raamatulliseen henkilöön voimakkaasti. Tämä on oikeastaan ainoa seikka joka jää hämärän peittoon, jopa ikävällä tavalla taiteellisesti ajateltuna. Aivan kuin nimi olisi jotain ulkopuolista teoksen sisältöä ajatellen. Tämän kyseisen työn kohdalla se tuntuu vieraalle ajatukselle.

Tällä kerralla Taidebunkkerin tila ei tuo mitään lisää teoksille eivätkä teokset sille. Kylmyys ainoastaan pakottaa katsojan lähtemään tilasta pois ja tekijän ajatuksen virran uudelleen ja uudelleen seuraaminen saa pikaisen lopun.

Vaikea sanoa onko rinnastussymboliikka tahatonta vai tarkoituksellista. Työhän on Vekkelinin opinnäytetyö Saimaan ammattikorkeakoulusta muutaman vuoden takaa ja tekijä on vielä kypsymässä taiteilijan urallaan.

Kaiken kaikkiaan sympaattinen teos. Siitä on hyvä jatkaa.